Luthersk Mission: Kirke lærer unge tanzaniske kvinder at sy hygiejnebind

10-09-18

Piger i nogle stammefolk i Nordtanzania stopper med at gå i skole, når de får menstruation, på grund af generne. Det vil den lutherske kirke i landet nu forebygge.


En gruppe unge kvinder deltog i foråret i en todages workshop i den lutherske kirke i Arusha, hvor de lærte at sy og fremstille hygiejnebind, som kan vaskes og bruges igen. Den danske missionær, Ruth Bach-Svendsen, der er udsendt af Luthersk Mission, stod for undervisningen.

Idéen med at sy genbrugsbind havde hun fra sine missionærkolleger i Etiopien, hvor man har meget gode erfaringer med det. Formålet er at hjælpe de unge kvinder til at fortsætte i skolen og få en uddannelse, der kan være et springbræt til et bedre liv for dem, forklarer hun.

”Det er de færreste af pigerne, der har råd til at købe engangsbind. Nogle bruger stofstykker, andre bruger gamle aviser, og nogle bruger sågar blade, og det holder ikke. Derfor bliver de hjemme fra skolen.”

Desuden er der miljøet at tage hensyn til, tilføjer hun. Det er nemlig ikke så ligetil at skaffe engangsbind af vejen i et område, hvor affaldshåndtering er på et helt andet niveau end i Danmark.

Kvinderne undervises samtidig i rettigheder

På kurset lærer kvinderne at fremstille og bruge bindene korrekt. Desuden får de undervisning i, hvordan de passer på sig selv som kvinde, og at det er i orden at sige nej til sex, når de ikke selv ønsker det. I lokalkulturen er den begyndende menstruation nemlig et tegn på, at de unge kvinder er seksuelt attraktive.

Samtidig er det en kultur, hvor det ikke er i orden for kvinder at sige nej til mænd. Derfor bliver nogle af dem udsat for overgreb. Rapporter viser, at op mod 20 procent af tanzaniske kvinder over 12 år omkring årtusindskiftet var udsat for en voldtægt. Nye tal fra 2017 viser, at antallet af anmeldelser af voldtægter har været støt stigende i flere år.

Der er ikke planlagt nogle konkrete workshops i fremtiden, men missionær Ruth Bach-Svendsen håber, at hun i samarbejde med kollegerne i kirken kan arbejde videre med at udbrede projektet til andre områder i Tanzania.

Læs mere om Luthersk Mission og deres arbejde på deres hjemmeside.

jazzandclassical.com