Religiøse ledere, anti-radikalisering og folkelig forankring - DMRU på Folkemødet

16-06-18

Fredag den 15. juni skinnede solen i Allinge og DMRU satte på forskellige vis fokus på det kirkelige udviklingsarbejde.

Religiøse lederes rolle

Det var et engageret og vidende panel, der startede fredags program i det kirkelige telt ’Mellem Himmel og Jord’. Politikerne Claus Kvist Hansen (MF, DF), Holger K. Nielsen (MF, SF) og Anders Stjernholm (kandidat, Å) udgjorde sammen med Signe Lund Christensen (kommunikationschef, ADRA Danmark) og Tania Detlefsen (vicegeneralsekretær, Sex og samfund) panelet til debatten ’Religiøse ledere: Modstand og potentiale i dansk udviklingspolitik’.

Det blev hurtigt klart, at alle var enige i, at religiøse ledere spiller en stor rolle de kontekster, hvor udviklingssamarbejdet foregår. Selv Tania Detlefsen og Anders Stjernholm (som udover at være politiker også er forhenværende formand for Ateistisk Selskab), der ifølge dem selv var castet som skurkene i debatten, var helt enige i, at man ikke kan komme uden om det faktum, at mange mennesker verden over hver uge sidder foran en religiøs leder og de derfor har en vis magt. Tania Detlefsen fortalte om projekter, som Sex og Samfund har i Kenya, hvor de samarbejder med tæt med religiøse ledere. Der var dog over panelet uenighed om, hvor meget religion måtte følge og alle politikerne synes enige i, at religion og politik skulle adskilles. Til trods for – som Signe Lund Christensen fortalte – at det ikke bliver skilt ad ude i verden, og at man jo møder verden med sin tro. 

Mission Afrika delte historier fra deres arbejde ude

Debatten om religions rolle i arbejdet for anti-radikalisering fandt også sted i ’Mellem Himmel og Jord’-teltet. Her debatterede Søren Espersen (MF, DF), Yildiz Akdogan (MF, S), Clement Dachet (Partnerkoordinator, Mission Afrika) og Birgitte Søgaard Lauta (Senior analytiker, CERTA Intelligence & Security). Igen blev det fremhævet, hvordan religiøse ledere har en utrolig stor indflydelse. Birgitte Søgaard Lauta fremlagde den nyeste forskning om anti-radikalisering, der blandt andet viser, at det sjældent er religion alene, der fører til radikalisering, men også opvækst, mental sundhed og meget andet. Clement Dachet fortalte om Mission Afrikas erfaringer ude i verden. Og de to politikere var i deres rette element med skarpe holdninger og indlæg. 

Den første debat i ’Mellem Himmel og Jord’-teltet blev arrangeret sammen med ADRA og Dansk Missionsråd, mens den anden debat var i samarbejde med Mission Afrika og Dansk Missionsråd.

Danskeres engagement i udviklingssamarbejdet

Sidst på eftermiddagen blev den lille kutter Anton i Allinge havn helt fyldt. Her holdt DMRU sammen med de andre puljer, DUF, DH og CISU et arrangement om den folkelige forankring i udviklingssamarbejdet. En repræsentant fra en medlemsorganisation fra hver pulje fortalte om de gode resultater, der er blev skabt med støtte fra Danmark. For DMRU fortalte Signe Lund Christensen, denne gang som repræsentant for Baptistkirken, om arbejdet med at lære kvinder at læse i Burundi. Hun fremhævede blandt andet, hvordan arbejdet i menighederne er bæredygtigt, fordi menighederne jo både var der før, projektmidlerne blev tilført, og også er der bagefter. Martin Bille Hermann, der er direktør i Danida, deltog i arrangementet og fortalte om, hvordan den folkelige forankring og helt almindelige danskeres engagement er en central værdi i dansk udviklingssamarbejde.

Alt i alt var DMRUs deltagelse på Folkemødet en stor succes. Det er en fornøjelse at afholde arrangementer og tale med politikere, meningsdannere, samarbejdspartnere og helt almindelige danskere om værdierne og resultaterne af kirkeligt udviklingsarbejde. 

jazzandclassical.com